În temeiul deciziei Senatului IEFS nr.7 din 10.02.2009, precum şi al scrisorii Ministerului Educaţiei şi Tineretului nr. 03/14 - 2152 din 09.03.2009, în cadrul Facultăţii Protecţie, Pază şi Securitate s-a înfiinţat Catedra Dreptul Protecţiei, Pazei şi Securităţii, care ulterior a fost divizată în Catedra Protecţie, Pază şi Securitate și Catedra de Drept.
Catedra Protecție, Pază și Securitate a fost fondată în baza Hotărârii Senatului IEFS din 31.05.2011, a scrisorii nr. 03/14 -5453 din 08.07.2011 a Ministerului Educației și a Ordinului rectorului nr. 69 din 01.08.2011.
La momentul actual, Catedra Protecție, Pază și Securitate acționează în baza: Constituţiei Republicii Moldova, Codului Educaţiei al Republicii Moldova nr.152 din 17.07.2014, a Hotărârii Guvernului nr. 983 din 22.12.2012 „Cu privire la modul de funcţionare a instituţiilor de învăţământ superior de stat în condiţii de autonomie financiară”, a planului – cadru pentru studii superioare (ciclul I Licenţă, ciclul II Masterat, studii integrate, ciclul III Doctorat) aprobat prin Ordinul Ministrului Educaţiei nr.120 din 10 februarie 2020 și a altor acte normative.
Catedra asigură pregătirea specialiștilor de înaltă calificare, înzestrați cu cunoștințe și deprinderi în domeniul protecției, pazei și securității întreprinderilor, organizațiilor, instituțiilor, afacerilor, capabili să perceapă și să evalueze amenințările și riscurile la adresa intereselor și a obiectivelor acestora, a patrimoniului, personalului, potențialului intelectual și secretului comercial, să întreprindă măsuri adecvate de protecție, pază și securitate, în vederea prevenirii și combaterii eventualelor pericole.
Activitatea Catedrei Protecție, Pază și Securitate îi vizează pe toți cei care își doresc să activeze sau activează în instituțiile din domeniul securității și/sau ordinii publice, între care se înscrie Ministerul Afacerilor Interne; Serviciul de Informații și Securitate; Administrația Națională a Penitenciarelor; Serviciul Pază, Protecție și Securitate; Inspectoratul General de Poliție; Serviciul Vamal; SMURD-Moldova, precum şi companii/întreprinderi/instituții din domeniul public sau privat, care conțin subdiviziuni menite să asigure securitatea, paza, protecția. Absolvenţilor ciclului I Licenţă ale programelor realizate de catedră (deţinători ai diplomelor de licenţă) li se oferă posibilitatea de a-şi continua studiile în cadrul Facultăţii Științe ale Securității la ciclul II Masterat, precum și în alte centre universitare din țară și de peste hotare.
Activitatea de instruire, educațională și de cercetare în domeniul general de studii Servicii ale securității este realizată de către colectivul Catedrei Pază, Protecție și Securitate” la următoarele programe de studii:
Ciclul I:
• Securitatea civilă și publică (zi/frecvență redusă);
Ciclul II:
• Managementul securității, persoanelor și a proprietății.
Actualmente, Catedra dispune de trei laboratoare științifice:
1. Laboratorul științific în domeniul instrucțiunii tragerii și tacticii speciale. Responsabil – A. Vișnevschi, asistent universitar.
2. Laboratorul științific de criminalistică. Responsabil – S. Cușnir, asistent universitar.
Direcțiile didactice și de cercetare ale catedrei vizează bazele teoretico-metodologice ale pregătirii profesionale a specialiștilor în următoarele domenii:
• Securitate civilă și ordine publică,
• Servicii de securitate a proprietății;
Catedra Protecție, Pază și Securitate colaborează intens cu structurile autorităților publice și cele private în domeniul respectiv, organizând și desfășurând cursuri de perfecționare, mese rotunde, seminare și conferințe științifice.
De la înființarea Catedrei Protecție, Pază și Securitate şi până în prezent, au fost elaborate mai mult de 200 de lucrări științifice, didactice și metodice. În aceeași perioadă, 4 cadre didactice au obținut titluri științifice și științifico-didactice de doctor, doctor habilitat, conferențiar și profesor universitar.